Tarsus Official Website | Members area : Üye Ol | Giriş Yap

Tarsus Maratonu'nun tarihçesi

Web dünyasında paylaş :


Aslında kimse pek bilmez, bende yeni öğrendim sayılır. Yıllardır kentimizde bir geleneksel " maraton " dur almış başını gider. Ancak bu maratonun tarihi nedir, nereden gelir hiç düşünmemişiz, en azından ben. Küçük bir araştırma yaptıktan sonra, Tarsus Maratonu'nun tarihi ile ilgili ilginç bilgiler elde ettim. Bakın, neymiş maraton tarihçesi...

Çok çok eskiye gidiyoruz yani M.Ö. 490 yılındaki Perslerle Atinalılar arasında vuku bulan bir savaş sonrası efsaneye kadar. Bu efsaneye göre; savaştan sonra Philippides ismine sahip bir asker Attika kentinden Atina'ya kadar olan kısmı koşarak geçmiş ve halka sevinin, savaşı kazandık dedikten sonra, Atina'da o zamanlar kurulu olan bir pazar yerinde ölmüş. Bu efsaneler, Pindar adlı bir şairin şiirlerinde oldukça abartılı bir şekilde anlatılmıştır.

Bu zamanlardaki uzun mesafeli yerler arasındaki haberleşmenin bu şekilde, antrenmanlı kişilerce gerçekleştiriliyor olması ve M.Ö. 485-425 yılları arasında yaşamış olan “Tarihçilerin Babası olarak sayılan “ Heredot’un bu konuda hiçbir şey yazmamış olması bu hikayenin Pindar tarafından dramatize edilmiş bir olay olduğunu desteklemektedir.

Maratondan Atina’ya yapıldığı iddia edilen bu koşu 19. Yüzyılın sonunda bir Fransız tarihçi tarafından ilk olimpiyatlarda (1896’da) yapılması teklif edilmiş ve teklifi kabul edilmiştir.

40.000 m. lik ilk maratonu S. Louis kazanmıştır.

Mesafesi sürekli değişen bu müsabaka, 1908 yılında startı Windsor Park yakınlarındaki Kraliyet ailesinin sarayından Varışa White City Stadyumundaki şeref locasının önüne kadar olan mesafe 26 İngiliz mili ve 385 yarda , yani 42.195 m. tutuyordu.

1924 yılında bu mesafe tüm maraton müsabakaları için kabul edilmiştir.

Web sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkürler, soru ve görüşleriniz için : onlinetarsus@mynet.com